Hightlight
- Θέση Parking
- Μη Καπνιστές
Το Ενδυματολογικό Μουσείο βρίσκεται στη γραφική περιοχή Ντολτσό. Στεγάζεται σε ένα μεγαλοπρεπές αρχοντικό του 1750, το οποίο ανήκει στους Αδελφούς Εμμανουήλ. Η ιδιομορφία του συγκεκριμένου κτιρίου έγκειται στο γεγονός ότι είναι χτισμένο αρκετά παράγωνα, λόγο της θέσης του οικοπέδου. Το κτίριο είναι τριώροφο και υπήρχαν επεκτάσεις τόσο στην ανατολική όσο και στη βόρεια πλευρά του, οι οποίες δεν υφίστανται σήμερα. Παρατηρώντας καλύτερα την εξωτερική όψη, διακρίνουμε το “φρύδι” γύρω από τις πέτρες, το οποίο σχηματίζονταν με το χέρι του μάστορα. Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, τους Αδελφούς Εμμανουήλ, Παναγιώτη (λογιστής στο επάγγελμα) και Ιωάννης (σπουδαστής Ιατρικής), πρόκειται για επιφανείς προσωπικότητες, οι οποίοι συμμετείχαν στην οργάνωση της επανάστασης του 1821, καθώς συνεργάστηκαν με το Ρήγα Φεραίο. Εισερχόμενος στο Μουσείο ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται στο ισόγειο τη χαμηλή θερμοκρασία που επικρατεί, μιας και ο χώρος αυτός αξιοποιούνταν ως αποθηκευτικός για τα τρόφιμα του σπιτιού. Ανεβαίνοντας από την ξύλινη σκάλα στον 1ο όροφο, μπορεί να θαυμάσει τις στολές που υπάρχουν και αφορούν την ευρύτερη περιοχή του νομού Καστοριάς (Χωριάτικες). Κινούμενοι στο χώρο μπορούμε να ανακαλύψουμε το μυστικό δωμάτιο του σπιτιού. Όλα τα σπίτια της εποχής εκείνης κατά κάποιο τρόπο είτε επικοινωνούσαν μεταξύ τους, είτε είχαν μυστικά δωμάτια τα οποία χρησίμευαν για την αποφυγή της σύλληψης καταζητούμενων από τις Τουρκικές αρχές. Συνεχίζοντας στον 2ο όροφο, ο επισκέπτης μπορεί να δει τις παραδοσιακές φορεσιές της πόλης της Καστοριάς. Διακρίνει κανείς τα ακριβά υφάσματα από τα οποία είναι κατασκευασμένες. Τα υφάσματα ερχόταν από την Ευρώπη ακόμη και από την Δαμασκό, λόγω της ενασχόλησης των Καστοριανών με το εμπόριο.
Στο βάθος αριστερά διακρίνει κανείς μια ιδιαίτερη γυναικεία στολή, την οποία και επέλεξε για να φορέσει η Βασίλισσα Αμαλία όταν ήρθε στην Ελλάδα. Περιόδευσε σε πολλά μέρη για να αποφασίσει ποια στολή θα είναι η επίσημη που θα φορούσε και διάλεξε την στολή της Καστοριάς. Στις φορεσιές διακρίνει κανείς και το φέσι, ιδίως στην γυναικεία στολή, με την χρυσή φούντα (σε αντίθεση με το αντρικό με την μαύρη φούντα). Στο επόμενο δωμάτιο έχουμε τον “τζουμπέ” (γυναικείο πανωφόρι) ο οποίος είναι επενδυμένος με ολόκληρα δέρματα, απόδειξη ότι υπήρχε και επεξεργασία ολόκληρων δερμάτων πέρα από τα αποκόμματα που δουλεύονταν στην Καστοριά. Στο επόμενο δωμάτιο ο επισκέπτης θα πρέπει να παρατηρήσει προσεκτικά τις λεπτομέρειες του δωματίου. Τη διαμόρφωση, τα διακοσμητικά (άμπελος, περιστέρια), τις εσοχές των τοίχων. Όλα αυτά παραπέμπουν στο ότι το συγκεκριμένο δωμάτιο ίσως αποτελούσε μια ιδιωτική εκκλησία μέσα στο αρχοντικό και ότι πιθανόν εκεί να λάμβαναν χώρα λατρευτικές εκδηλώσεις και τελετές στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας
Στο Μουσείο μπορεί να αντιληφθεί κανείς τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής και τις σχέσεις των Καστοριανών με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.