Άγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς
Τρουλαίος ναός, που ανήκει στον ανατολικό τετράστυλο τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς. Επιμήκης στο σχήμα, στεγάζεται με σύστημα θόλων στο οποίο κυριαρχούν κατά μήκος και πλάτος οι ψηλές και ευρείες καμάρες του σταυρού. Η στήριξη των θόλων πάνω σε τέσσερις πεσσούς συντέλεσε ώστε να επέλθει ενότητα στο εσωτερικό του ναού και να γίνει αδιόρατη η υποδιαίρεση των χώρων. Η αρμονία των όγκων και των αναλογιών και ο πλούτος των κεραμικών διακοσμήσεων δημιουργούν μια όμορφη εικόνα, η οποία δεν έχει ταίρι στην περιοχή της Καστοριάς. Στο εσωτερικό του μνημείου υπάρχουν τοιχογραφίες σε δύο στρώματα. Πρόσφατα έγινε αποκάλυψη του παλαιού στρώματος σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα να εκτιμηθεί πιο συγκεκριμένα η χρονολογία κατασκευής του μνημείου, γύρω στα μέσα του 12ου αιώνα.
Επίσης μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας είναι το ξυλόγλυπτο του Αγίου Γεωργίου που σώζεται στο νότιο τοίχο του ναού, έργο πολύ σπάνιο για τη βυζαντινή τέχνη.
Κατά την παράδοση λέγεται ότι το περίπου τριών μέτρων ξόανο, έργο του 13ου αιώνα, έφεραν από τα Γιάννενα δύο αδελφές μοναχές επάνω σε έλκηθρα ενώ πολλοί επισκέπτες προσκυνώντας την ανάγλυφη εικόνα πιέζουν με το δάχτυλό τους ένα κέρμα στο σώμα του Αγίου κάνοντας μια ευχή, η οποία όπως λέει η παράδοση, πραγματοποιείται αν κολλήσει το κέρμα στο σώμα του Αγίου.