Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης
O ναός της Παναγίας Κουμπελίδικης, αποτελεί σύμβολο της πόλης της Καστοριάς και ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της. Βρίσκεται στο εσωτερικό της ακρόπολης του βυζαντινού κάστρου. Η επωνυμία «Κουμπελίδικη» ανάγεται στους χρόνους της τουρκοκρατίας λόγω του ιδιαίτερα υψηλού τρούλου που στα τουρκικά αποκαλείται «κουμπές». Πρόκειται για τρίκογχο ναό που οικοδομήθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα με νάρθηκα στα δυτικά και εξωνάρθηκα που προστέθηκε τον 15ο αιώνα.
Ιδιαίτερη πηγή πληροφοριών για τον ναό αποτελεί η αφιερωτική, έμμετρη επιγραφή στη βάση του τυμπάνου του τρούλου. Σε αυτήν αναφέρεται η αφιέρωση του ναού στη Θεοτόκο «Σκουταριώτισσα» και «Ακαταμάχητο». Η πρώτη επωνυμία συνδέει το μνημείο με τη μονή της Θεοτόκου στη Χρυσόπολη των βυζαντινών (Σκούταρι), ενώ η δεύτερη με την ιδιότητα της Θεοτόκου ως προστάτιδος του βυζαντινού στρατού. Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός του αφιερωτή ως «πανευγενέστατου» τον συνδέει πιθανόν με την στρατιωτική αριστοκρατία της Πόλης. Το μεγαλύτερο τμήμα του ζωγραφικού διακόσμου του μνημείου χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Στα θέματα ξεχωρίζουν οι παραστάσεις από το βίο της Θεοτόκου, η Κοίμηση της και η σπάνια απεικόνιση της Αγίας Τριάδας. Στον εξωνάρθηκα οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στον 17ο αιώνα και κάποιες μεμονωμένες τον 15ο αι. Από τις εξωτερικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα ελάχιστα διακρίνονται η Παναγία του «Πάθους», σκηνές από τον αποκεφαλισμό του Προδρόμου, το Συμπόσιο του Ηρώδη με τον χορό της Σαλώμης.
Ο ναός υπέστη εκτεταμένες καταστροφές κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, όποτε και βομβαρδίστηκε ο τρούλος του μνημείου. Τη δεκαετία του ‘50 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασής του και τα έτη 2002-2008 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών.